dwtonline.com – ‘Wilde verhalen over nieuw belastingsysteem’

<target=”_blank” rel=”noopener”>

PARAMARIBO – Er is heel wat ruis over de plannen voor invoering van de belasting toegevoegde waarde (btw). Om een eind te maken aan de “wilde verhalen” heeft het ministerie van Financiën donderdag een website gelanceerd “waar de totale samenleving terecht kan voor de juiste informatie”, zegt Iwan Wekker, hoofd van de Douanedienst. Onder leiding van Roy May, directeur van de Belastingdienst, is er tijdens een persconferentie nader ingegaan op de op handen zijnde invoering van btw.

Wekker stelde dat het huidige systeem van omzetbelasting zal verdwijnen ten gunste van btw. “Het is helemaal niet zo dat beide gehandhaafd zullen worden.” Er zijn volgens hem ook misvattingen in de particuliere sector. Hij stelt dat waar er vroeger meerdere belastingschalen waren voor importgoederen, het de bedoeling is dat er één schaal zal worden gehanteerd. “Er moet nog een besluit worden genomen, maar wij kijken naar wat gangbaar is in de regio, en dat is 15 tot 17 procent”, zegt Wekker. Met de meerdere schalen bedoelt hij 25 procent belasting op goederen met een waarde vanaf 25.000 US dollar en 10 procent voor normale goederen.

Met uitzondering van basisgoederen voor levensonderhoud, zal er over alles btw betaald moeten worden. May weersprak tijdens de persconferentie geruchten dat btw zal leiden tot forse prijsstijgingen. “Er zullen natuurlijk ondernemers zijn die misbruik willen maken van de gelegenheid om hun prijzen te verhogen. Maar wij zullen samen optrekken met de Economische Controle Dienst om op te treden.” Een ander voordeel van het nieuwe systeem is dat de belastingvrije grens voor loontrekkers zal worden opgetrokken, waardoor volgens Wekker werknemers minder loonbelasting zullen betalen.