dwtonline.com – Waken voor valkuilen bij invoeren BTW

PARAMARIBO – Er zijn tal van valkuilen waar Suriname voor moet waken bij de invoering van de Belasting Toegevoegde Waarde (BTW). Als een van de laatste landen in de regio die overstappen naar deze uitgebreidere en duurdere vorm van omzetbelasting, kan Suriname leren uit de fouten van anderen.

“De meeste landen hebben BTW ingevoerd om snel meer inkomsten te verdienen, teneinde zo hun begrotingstekorten terug te dringen. Hoewel het wel meer geld opleverde, werd de volledige potentie niet bereikt”, stelt John de Lannoy, co√∂rdinator van het managementteam voor Transformatie van het Belastingstelsel in Suriname.

Dit zou volgens hem zijn geconcludeerd door het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dat onlangs een grondige analyse heeft gemaakt van de invoering van btw in diverse landen. Deze vorm van belasting is bedoeld om zoveel mogelijk mensen een eerlijke bijdrage te laten leveren aan de staatskas. Het huidige systeem in Suriname bezwaart juist een kleine groep bonafide ondernemers en de werkende klasse.