srherald.com – Transformatie Belastingdienst naar semi-autonome instelling


We mogen volgens de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, de verwachtingen niet te hoog stellen en geen wonderen verwachten als het gaat om het transformeren van de Belastingdienst naar een efficiëntere instelling. Dit zei de bewindsman eerder op de dag tijdens het Belastingseminar 2017 in Royal Torarica.

Het zal volgens hem een aantal jaren duren, voordat de Belastingdienst een sterke semi-autonome instelling zal zijn. De besteding van de lening van US$ 35 miljoen die de International Development Bank (IDB) beschikbaar stelt voor de transformatie van deze overheidsdienst, zal volgens de minister op de cent goed gedocumenteerd worden. “Men hoeft zich echt geen zorgen te maken dat het geld hier en daar zal worden gegooid,” verzekerde hij.

Hoefdraad benadrukte dat alle verantwoordelijkheid voor de bestedingen ligt bij de leiding van het Ministerie van Financiën en bij de Belastingdienst en dat betreffende instanties dan ook hierop aangesproken mogen worden.

De transformatie van de Belastingdienst brengt de nodige aanpassingen bij de douane met zich mee aangezien deze onderdeel uitmaakt van de dienst. Zo moeten er bij de douane een drietal scanners worden aangeschaft waarvan de kosten per scanner in de miljoenen zullen lopen. Alhoewel het een kostelijke investering zal zijn, is Hoefdraad van mening dat niet langer gewacht kan worden met de modernisering van de Belastingdienst aangezien deze ondertussen al 20 jaar achterloopt.

Er is een aantal belangrijke fasen in het proces die onder meer omvatten: de verbouwing van het belastingkantoor, de implementatie van een nieuw IT-systeem, de verbetering van het huidige fiscaal stelsel door aangepaste wetgeving en een verbeterde dienstverlening. Daarnaast staat op schema de invoer van de rij- en voertuigenbelasting en de wijziging van de Wet verbruiksbelasting op motorbrandstoffen.

Er zal voorts gewerkt worden aan de invoering van een algemene Belastingwet. Speciale aandacht is op het Belastingseminar besteed aan de binnenkort in te voeren belasting op de toegevoegde waarde (btw) waarvan de heffing in 2018 zal aanvangen.